Frits Abrahams tijdens Groninger Persprijs: “Journalisten houden niet van nieuws”

Begin

frits-abrahams

Ter inleiding van de Groninger Persprijs 2010 had de organisatie oud-Groninger (sportverslaggever van het Nieuwsblad van het Noorden) Frits Abrahams bereid gevonden om de toon te zetten. De huidige columnist van het NRC wees zijn gehoor – geruggensteund door de pas verschenen bundel “Gebakken Lucht” van Nick Davies – op de belabberde staat van onderzoeksjournalistiek.

“De Nederlandse journalistiek brengt te weinig nieuws”, aldus Abrahams. Hij stelde een cultuurjournalist in de leeftijd van vijftig jaar als voorbeeld. “Er zijn erbij die nog nooit zélf nieuws hebben gehaald.”

Het journaille brengt volgens hem vaak ‘veilig’ nieuws. Het is informatie (gebakken lucht, onzin-nieuws), klaargestoomd door afdelingen PR, verspreid door mensen die zichzelf journalist noemen. Met soms pijnlijke canards tot gevolg.

Journalisten zijn er minder voor te porren, weet de inleider. “Omdat we ze te weinig faciliteiten geven. Wat mij betreft gaan we hen onder meer beter salariëren.” De huidige onderzoeksjournalist staat tegenwoordig tegenover een enorme overmacht; vooral dure advocaten van de tegenpartij. “Hij ervaart een enorme druk. Zowel van het thuisfront (‘wanneer kom je weer eens thuis’) als van de opponent. Het is een vervelend en ondankbaar vak.”

Abrahams meldde in dit kader tevens zijn aversie tegen het TV-programma “De leugen regeert”. Alsof journalisten bewust onwaarheden verkondigen. Hooguit een slordigheid, of gewoon een fout. “De frietjes in mijn favoriete restaurant zijn ook wel eens een beetje aangebrand”, vergeleek de columnist. “Beter had de titel geluid: de Onmacht regeert.”

Afsluitend viel de spreker zijn Groninger mediagehoor niet af: “Er zijn nog steeds dappere, eerlijke mensen die aan waarheidsvinding werken.”1000 tekens over

 

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.
abcde-twitterabcde-linkedinabcde-facebookyoutubeabcde-google-plus