Vandaag verscheen “Praten en iets zeggen” van Sander Wieringa – voorheen hoofdredacteur FEM en tegenwoordig eigenaar van (media)trainingsbureau BdRP. Tijdens het Logeioncongres deelde hij zijn presentatie “Veranderende medialogica: wat zeg ik?” met zo’n 200 communicatieprofessionals. En hij verkocht mij een gesigneerd exemplaar van het boek dat de impact van woorden beschrijft.
Met zijn ruime ervaring als interviewer en de laatste tien jaar als communicatietrainer mag je Wieringa gerust bestempelen als ‘beroepsprater’. Bovendien praat hij ook nog eens graag over praten. Op het congres van Logeion (vereniging voor communicatie) hield Sander na de wekoratie van Howard Komproe zijn gehoor een bespiegeling over veranderende medialogica voor.
Die verschoof van de dienstbare journalistiek, via de kritische – (met als briljantje 1972 Watergate) naar de scorende journalistiek in de 21e eeuw. Tegenwoordig lijkt het er vooral om te gaan om de aandacht van de lezers/kijkers te trekken.
Volgens Wieringa toont de journalistiek laatstelijk enige crisiverschijnselen die zijn invloed op de relatie journalist-nieuwsbron geenszins mist. De ‘beroepsprater’ spreekt in dit verband over ontlezing (‘ontkijking’) >> terugloop in inkomsten >> voor journaille minder tijd + minder kwaliteit >> boodschapmoeheid bij de bronnen (captains of industry willen niet eens meer bij Pauw & Witteman verschijnen, aldus Wieringa).
Als reactie onderscheidt hij de volgende trends bij scorejournalistiek: emotioneren, kakelen, choqueren; cabaret. Sander Wieringa heeft een kijkje in de keuken van Powned kunnen werpen en weet te vertellen dat deze nieuwe omroep journalistieke normen en waarden gaat overschrijden. Slechts het effect telt!
Waar journalisten PIEP beogen (problemen, incidenten, emoties, personen) streven woordvoerders – nieuwsbronnen – naar OOOO (oplossingen, ontwikkelingen, overwegingen en organisatie).
“Hoe voer je een jakhals?”, verwoordt Wieringa ten slotte nadat hij een aantal hilarische TV-fragmenten vertoont van politici-slippertjes. Bij een overval: OK en doe maar mee. Bij impertinente persoonlijke vragen: OK of onomwonden NEE! Bij listige vraagjes: laat blijken ‘ik heb je door’ en bij (zogenaamde) humor: lach maar mee.
Over zijn boek: http://www.bdrp.nl/praten/index.html